Blog

Reducerea taxelor pe proprietăți poate redresa piața imobiliară din România

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut cu 0,7% în primul semestru din anul 2024 comparativ cu aceeași perioadă din anul 2023. Deși aceasta este o îmbunătățire, contribuția negativă a sectorului imobiliar la PIB ridică semne de întrebare. Tranzacțiile imobiliare au scăzut cu -1,6%, ceea ce a redus PIB-ul cu -0,1%, semn că sectorul imobiliar trece printr-o perioadă dificilă. Creșterea fiscalității nu ar face decât să adâncească aceste dificultăți. 

Conform https://imobiliareoferte.ro/indicators, prețurile proprietăților la nivel național au continuat să crească în luna septembrie a anului 2024, ajungând la 1.335 euro/mp, în creștere față de 1.187 euro/mp în luna septembrie a anului 2023. Deși această creștere a prețurilor ar putea părea benefică pentru proprietarii de imobile, ea reflectă o piață sub presiune, alimentată de creșterea costurilor de construcție și a cererii.

În analogie, România are cel mai ridicat procent de proprietari de locuințe la nivel european, iar majorarea taxelor pe proprietăți și a TVA-ului riscă să conducă la o așa-numită „sclavie imobiliară”, în care costurile asociate deținerii unei locuințe devin copleșitoare pentru proprietari.

În ultima ședință din anul 2024, Banca Națională a României (BNR) a redus dobânda de politică monetară de la 6,75% la 6,50%, încercând să sprijine creditarea și să stimuleze economia. În același timp, inflația a continuat să scadă, ajungând la 4,94% în luna iunie a anului  2024, față de 6,61% în luna martie din anul 2023.

Pentru a afla mai multe despre provocările sectorului imobiliar din România în 2024 și soluțiile propuse pentru redresarea pieței, vă invităm să citiți articolul complet accesând link-ul https://www.ziarulargesenilor.ro/sectorul-imobiliar-sub-presiune/

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *